Het klimaat van Tsjechië

Tsjechië ligt redelijk centraal in Europa, waardoor het zich binnen een overgangsgebied bevindt van een gematigd zeeklimaat en een gematigd landklimaat (types Cfb en Dfb volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger). In sommige hoger gelegen gebieden is er sprake van een koel landklimaat (type Dfc). Voor Tsjechië zijn een aantal factoren van invloed op het weer.

De aanwezigheid van de Atlantische Oceaan heeft zeker invloed op het weer in Tsjechië. Wat wel degelijk merkbaar is, is dat depressies minder kans hebben om vat te krijgen op het weer in Tsjechië. Hierdoor is er een grotere kans op periodes met warm weer in de zomer of koel weer in de winter. Hiermee lijkt het klimaat van Tsjechië op een landklimaat, echter is de invloed van het zeewater nog te nadrukkelijk aanwezig om van een typisch continentaal klimaat te mogen spreken.



Temperaturen

Gemiddeld ligt de temperatuur in de wintermaanden iets lager dan in Nederland. Dat ligt aan de hoogteligging ten opzichte van de zeespiegel en aan de invloed van hogedrukgebieden die zorgen voor een aanvoer van koele lucht uit het oosten of noorden. Bij krachtige lagedrukgebieden boven West-Europa kan de kou verdreven worden door warmere lucht vanuit het westen. Vaak geldt dat bij langdurig te warm weer in de winter in Nederland ook in Tsjechië de vorst niet doorzet. Dat maakt van Tsjechië daarom ook geen sneeuwzekere bestemming voor wintersporters.

Wie gegarandeerd wil skiën in de winter die kan het beste kiezen voor een bestemming waar sneeuwkanonnen zorgen voor witte pistes op het moment dat er een gebrek is aan winterse neerslag. In de zomermaanden stijgt het kwik gemiddeld juist iets hoger dan in Nederland. Het weer is in Tsjechië echter ook bijna net zo wispelturig. Een periode met bijna tropische temperaturen kan bruut verstoord worden door flinke onweersbuien en een flinke daling in temperatuur. Wie de zomervakantie in Tsjechië door wil brengen die zal er daarom ook rekening mee moeten houden dat je er geen garantie op warm en zomers weer hebt.

Winterse taferelen in Tsjechië: sneeuw en kou

Neerslag

Gemiddeld wordt er in Tsjechië gedurende ongeveer veertig procent van de dagen neerslag geregistreerd. Het gaat dan om hoeveelheden van ten minste 1 millimeter. In het winterseizoen (december tot en met februari) valt een redelijk groot deel van de neerslag in de vorm van sneeuw, hagel of ijzel. Vanaf maart neemt de kans op winterse neerslag vrij snel af. Sommige jaren valt de sneeuw al vroeg. Niet zelden ligt er in november al een flink pak sneeuw in Sumava of het Reuzengebergte. Dat geeft geen garantie dat het landschap ook in december nog wit is, want zeker in de beginfase van de winter zijn er nog regelmatig dooiaanvallen.

Regen in Tsjechië

Uitgebreide klimaatinfo

De populaire Nederlandse website klimaatinfo biedt uitgebreide informatie over het klimaat van Tsjechië. Voor verschillende plaatsen in Tsjechië kun je de langjarige gemiddeldes zien wat betreft temperatuur, neerslag en aantal uren zonneschijn.

Klimaatinfo voor Tsjechië