TsjechiŽ | bezienswaardigheden | eten & drinken | vervoer in/naar TsjechiŽ | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

Het klimaat van TsjechiŽ
TsjechiŽ ligt redelijk centraal in Europa, waardoor het zich binnen een overgangsgebied bevindt van een gematigd zeeklimaat en een gematigd landklimaat (types Cfb en Dfb volgens de klimaatclassificatie van KŲppen-Geiger). In sommige hoger gelegen gebieden is er sprake van een koel landklimaat (type Dfc). Voor TsjechiŽ zijn een aantal factoren van invloed op het weer. De aanwezigheid van de Atlantische Oceaan heeft zeker invloed op het weer in TsjechiŽ. Wat wel degelijk merkbaar is, is dat depressies minder kans hebben om vat te krijgen op het weer in TsjechiŽ. Hierdoor is er een grotere kans op periodes met warm weer in de zomer of koel weer in de winter. Hiermee lijkt het klimaat van TsjechiŽ op een landklimaat, echter is de invloed van het zeewater nog te nadrukkelijk aanwezig om van een typisch continentaal klimaat te mogen spreken.
TsjechiŽ bezienswaardigheden

Op het gebied van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn heeft TsjechiŽ veel te bieden. Eťn vakantie naar TsjechiŽ is absoluut niet voldoende om de belangrijkste hotspots te ontdekken. De rijke historie van het land heeft gezorgd voor indrukwekkende kastelen, prachtige dorpen en sprookjesachtige binnensteden in TsjechiŽ. Op het gebeid van natuur en musea heeft het land ook veel te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van TsjechiŽ op een rijtje gezet: TsjechiŽ bezienswaardigheden top 10

 

Temperaturen

Gemiddeld ligt de temperatuur in de wintermaanden iets lager dan in Nederland. Dat ligt aan de hoogteligging ten opzichte van de zeespiegel en aan de invloed van hogedrukgebieden die zorgen voor een aanvoer van koele lucht uit het oosten of noorden. Bij krachtige lagedrukgebieden boven West-Europa kan de kou verdreven worden door warmere lucht vanuit het westen. Vaak geldt dat bij langdurig te warm weer in de winter in Nederland ook in TsjechiŽ de vorst niet doorzet. Dat maakt van TsjechiŽ daarom ook geen sneeuwzekere bestemming voor wintersporters. Wie gegarandeerd wil skiŽn in de winter die kan het beste kiezen voor een bestemming waar sneeuwkanonnen zorgen voor witte pistes op het moment dat er een gebrek is aan winterse neerslag. In de zomermaanden stijgt het kwik gemiddeld juist iets hoger dan in Nederland. Het weer is in TsjechiŽ echter ook bijna net zo wispelturig. Een periode met bijna tropische temperaturen kan bruut verstoord worden door flinke onweersbuien en een flinke daling in temperatuur. Wie de zomervakantie in TsjechiŽ door wil brengen die zal er daarom ook rekening mee moeten houden dat je er geen garantie op warm en zomers weer hebt.

Neerslag

Gemiddeld wordt er in TsjechiŽ gedurende ongeveer veertig procent van de dagen neerslag geregistreerd. Het gaat dan om hoeveelheden van ten minste 1 millimeter. In het winterseizoen (december tot en met februari) valt een redelijk groot deel van de neerslag in de vorm van sneeuw, hagel of ijzel. Vanaf maart neemt de kans op winterse neerslag vrij snel af. Sommige jaren valt de sneeuw al vroeg. Niet zelden ligt er in november al een flink pak sneeuw in Sumava of het Reuzengebergte. Dat geeft geen garantie dat het landschap ook in december nog wit is, want zeker in de beginfase van de winter zijn er nog regelmatig dooiaanvallen.

Beste reisperiode

Uitgezonderd de mensen die voor de wintersport naar TsjechiŽ reizen is de periode april tot en met oktober de beste periode om het land te bezoeken. Het land is dan het meest levendig, de natuur op haar mooist en alle bezienswaardigheden zijn in deze periode tenminste geopend. Vele kloosters, kastelen en musea sluiten hun deuren tijdens het winterseizoen of zijn dan slechts beperkt open. De enige uitzondering hierop wordt gevormd door Praag, waar het toerisme het hele jaar door een belangrijke bron van inkomsten vormt. Wat betreft het weer zijn de maanden juni, juli, augustus en in iets mindere mate september het meest aangenaam. De kans op zomers weer is in de periode het grootst. Vooral in juli worden er veel buitenactiviteiten georganiseerd zoals jaarmarkten, festivals en andere zomerse activiteiten.

Uitgebreide klimaatinfo

De populaire Nederlandse website klimaatinfo biedt uitgebreide informatie over het klimaat van TsjechiŽ. Voor verschillende plaatsen in TsjechiŽ kun je de langjarige gemiddeldes zien wat betreft temperatuur, neerslag en aantal uren zonneschijn.

Meer info over TsjechiŽ

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over TsjechiŽ:
alles over TsjechiŽ
TsjechiŽ informatie
TsjechiŽ reisinformatie & tips

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy