Vakantie in Tsjechië

Dat Tsjechië een heerlijke vakantiebestemming is, is iets wat steeds meer Nederlanders ontdekt hebben. Het aantal landgenoten dat tenminste één keer een vakantie in Tsjechië gevierd heeft is de grens van 1 miljoen allang gepasseerd. Een stedentrip naar de Tsjechische hoofdstad Praag is de absolute nummer één als je kijkt naar de reizen die naar Tsjechië gemaakt worden. Daarnaast zie je dat vooral rondreizen door Tsjechië en kampeervakanties het erg goed doen. Dankzij de natuur is het land ook zeer geliefd onder mensen die graag actief bezig zijn zoals wandelaars, fietsers, klimmers, wintersporters en mensen die graag aan allerlei activiteiten op het water doen. Niet voor niets dat buitenlandse schoolreisjes richting Tsjechië vaak ‘sport’ als hoofddoel hebben.

Reizen naar Tsjechië

Omdat Tsjechië redelijk dicht bij Nederland ligt, heb je het voordeel van relatief korte reisafstanden en reistijden als je je vakantie in Tsjechië wilt vieren. Met het vliegtuig duurt een vlucht tussen Nederland en Praag bijvoorbeeld slechts net iets meer dan een uur en met de auto is het meestal prima te doen om in één dag naar Tsjechië te rijden. Het hangt er dan natuurlijk wel een beetje vanaf waar je uit Nederland moet vetrekken, wat je reisdoel in Tsjechië is en hoe de verkeersomstandigheden zijn. Zo merk je dat het op de drukkere dagen tijdens de schoolvakanties steeds vaker voorkomt dat je te maken hebt met files en soms flinke vertragingen op de routes door Duitsland. Zo is op de zaterdagen rond Kerstmis en Oud & Nieuw de A3 steeds vaker een ramp. Deze route heb je nodig om het vrij geliefde skigebied rond het Lipnomeer te bereiken of de stad Pilsen te bereiken.

Als je met de auto reisdagen hebt die op drukkere dagen vallen dan is het misschien verstandig om een overnachting onderweg in te plannen. Dat maakt de reis een stuk relaxter. Voor de route over de A3 is Neurenberg een leuke tussenstop. Als je via de noordelijke route naar Tsjechië reist dan zijn Leipzig en Dresden erg leuke steden om een nachtje te verblijven. In al deze steden zijn volop overnachtingsmogelijkheden die binnen verschillende budgetten moeten passen. Reis je op een drukke dag, dan is ruim vooraf reserveren wel aan te raden.

Autorijden in Tsjechië

Wie met de auto naar Tsjechië reist die zal een tolvignet voor de Tsjechische snelwegen aan moeten schaffen indien men van plan is gebruik te maken van de snelwegen in Tsjechië. Tolvignetten zijn onder andere aan de grens te koop voor periode van 10 dagen, 1 maand of een jaar. Let erop dat de vignetten al ingaan op de dag van aanschaf. In Tsjechië liggen de snelheidslimieten op 130 (snelweg), 90 (buiten bebouwde kom) en 50 (binnen de bebouwde kom) kilometer per uur. Houd er rekening mee dat er redelijk vaak snelheidscontroles gehouden worden. Op de snelweg wordt je van voren op de foto gezet bij een snelheidsovertreding.

Autorijden met alcohol op is in Tsjechië niet toegestaan. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt dus op 0,0 promille. Denk niet dat ze in Tsjechië mild zullen zijn in het geval van overtreding. Een lekker glas Pilsner Urquell of Budweiser bij de maaltijd kan je al een flinke boete opleveren. Het wegennetwerk in Tsjechië is minder uitgebreid dan bijvoorbeeld in Nederland. Vooral de hoeveelheid snelwegen en hoofdwegen is (nog) vrij beperkt. Je zult geregeld op secundaire wegen aangewezen zijn.Openbaar vervoer in Tsjechië

Het openbaar vervoer is in Tsjechië goed geregeld. Door heel Tsjechië kun je prima met de bus reizen. Ook in de grote steden zijn er busdiensten. In een aantal grotere Tsjechische steden zie je trolleybussen rijden. Deze elektrische bussen krijgen hun energie via elektriciteitskabels boven de wegen. In Nederland zie je dit soort bussen alleen maar in Arnhem rijden. In grote steden tref je ook tramnetwerken aan. Praag kent ook een eigen metrostelsel. Taxi’s zijn in Tsjechië redelijke goedkoop. De taxiritten worden afgerekend volgens de geïnstalleerde taximeter. Een fooi van vijf tot tien procent is gebruikelijk bij een taxirit.

Een tram in Tsjechië

Parkeren

Naarmate Tsjechië economisch steeds verder groeit, nemen de parkeerproblemen in grote steden steeds meer toe. In het centrum van Praag is het aantal parkeerplekken zo beperkt dat je je af moet vragen of het wel verstandig is om met de auto het centrum van Praag in te rijden. Het is handig als je iets of wat Tsjechische taal beheerst om de onderschriften bij parkeer verboden en geboden te kunnen lezen.

In Praag maar ook veel andere grote steden en toeristische bestemmingen is er in toenemende mate sprake van betaald parkeren. Je betaalt het parkeergeld via een automaat dat een parkeerkaartje afgeeft. Deze dien je zichtbaar achter je voorruit te plaatsen. Bij foutparkeerders en mensen die niet betalen voor een parkeerplaats kent de politie geen genade. Parkeerboetes en wielklemmen zijn de manieren om ongeoorloofd parkeren te bestraffen. Als je auto hinderlijk geparkeerd staat zal hij hoogstwaarschijnlijk weggesleept worden. Na betaling van een fiks bedrag kun je je auto dan weer terugkrijgen.

Overnachten in Tsjechië

Op het moment dat er nog sprake was van Tsjechoslowakije en het zogenaamde Oostblok waren er slechts weinig hotels te vinden in dat land. Pas na het verdwijnen van het communisme is Tsjechië zich echt gaan ontwikkelen als toeristische bestemming. Je ziet dat het aantal ouderwetse pensions afneemt en het aantal hotels, vakantiewoningen en appartementen de afgelopen decennia flink toegenomen is. Je ziet vooral de laatste jaren ook een toename van hotels die wat extra’s bieden op het gebied van sfeer, uiterlijk, diensten of comfort.

Ook in Tsjechië zie je steeds meer leuke boetiekhotelletjes, designhotels en hippe hotels verschijnen. Mede door buitenlandse investeerders zijn er parken gekomen met bungalows, appartementen en vakantiewoningen. Eigenlijk is er tegenwoordig wel voor ieder wat wils en kan een groot deel van de accommodaties zich meten aan de West-Europese standaard. Tsjechië is vrij populair onder wandelaars en natuurliefhebbers. Voor deze groep toeristen zijn er bijzondere overnachtingen in Tsjechië te boeken, zo kun je op meerdere plekken slapen in een boomhut of kamperen op locaties met een waanzinnig uitzicht.

Tsjechië is bovenal een leuke bestemming om te kamperen. De natuur van het land is uitnodigend genoeg om lekker op de camping te verblijven. Vaak kan dit nog tegen aangename tarieven, waardoor het overnachten niet zo zwaar op je vakantiebudget drukt.