Hoe reis je het beste naar Tsjechië? Het land ligt op zo’n vijfhonderd tot meer dan duizend kilometer van Nederland. Dit is helemaal afhankelijk van je vertrekplaats en je bestemming in Tsjechië. De meeste mensen die naar Tsjechië reizen zullen dat met de auto doen. Vanuit Nederland reis je gemakkelijk binnen één dag met de auto naar de meeste plekken in Tsjechië. De route zal in alle gevallen door Duitsland gaan. Soms zal er een stukje door Oostenrijk gereden worden, bijvoorbeeld als het reisdoel in het zuiden van de regio Zuid-Bohemen ligt.
Er zijn een drietal hoofdroutes vanuit Nederland naar Tsjechië. Wie naar Noord-Bohemen, West-Bohemen of Midden-Bohemen reist die zal dat vooral via de Duitse steden Leipzig en Dresden doen. Vanuit de noordelijke provincies loopt de route eerst via Hannover. Midden- en Zuid-Nederland zal vooral via het Rührgebied de reis aanvangen richting Tsjechië. Wie naar Zuid-Bohemen reist die zal vervolgens de route richting Neurenberg (Nürnberg) en Passau aanhouden. Ligt je reisdoel in Noord-Moravië en Silezië dan kan eventueel de route via Berlijn en Polen aangehouden worden.
Wie met de auto naar Tsjechië reist die zal een tolvignet voor de Tsjechische snelwegen aan moeten schaffen indien men van plan is gebruik te maken van de snelwegen in Tsjechië. Tolvignetten zijn onder andere aan de grens te koop voor periode van 10 dagen, 1 maand of een jaar. Let erop dat de vignetten al ingaan op de dag van aanschaf. In Tsjechië liggen de snelheidslimieten op 130 (snelweg), 90 (buiten bebouwde kom) en 50 (binnen de bebouwde kom) kilometer per uur. Houd er rekening mee dat er redelijk vaak snelheidscontroles gehouden worden. Op de snelweg wordt je van voren op de foto gezet bij een snelheidsovertreding.
Autorijden met alcohol op is in Tsjechië niet toegestaan. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt dus op 0,0 promille. Denk niet dat ze in Tsjechië mild zullen zijn in het geval van overtreding. Een lekker glas Pilsner Urquell of Budweiser bij de maaltijd kan je al een flinke boete opleveren. Het wegennetwerk in Tsjechië is minder uitgebreid dan bijvoorbeeld in Nederland. Vooral de hoeveelheid snelwegen en hoofdwegen is (nog) vrij beperkt. Je zult geregeld op secundaire wegen aangewezen zijn.
De snelste manier om naar Tsjechië te reizen is in de meeste gevallen per vliegtuig. De meeste vliegverbindingen vanuit Nederland en België gaan naar de internationale luchthaven van de hoofdstad Praag. Dit vliegveld ligt op nog geen twintig kilometer ten westen van het hartje van Praag. Met een taxi ben je met normaal verkeer in ongeveer een half uur in het centrum. Vanuit Praag kun je ook verder vliegen naar de luchthavens van Brno, Ostrava en Karlovy Vary. Op het moment dat we deze tekst schrijven vliegt low cost airline Wizz Air ook rechtstreeks tussen Eindhoven en Brno, de tweede stad van Tsjechië.
De prijzen voor vliegtickets naar Tsjechië kunnen enorm uiteenlopen. Je moet er niet automatisch vanuit gaan dat de luchtvaartmaatschappijen die zichzelf als ‘goedkoop’ aanduiden ook automatisch de beste tickets aanbieden. Alles hangt af van de reisdatum, de vlucht, de voorwaarden en eventuele extra’s die bijgeboekt dienen te worden. Zeker op het moment dat er aanbiedingen zijn kunnen KLM en Transavia zeer concurrerend zijn met hun prijzen voor vluchten naar Praag. Kijk ook eens wat voor mogelijkheden er zijn om vanuit Rotterdam of Eindhoven naar Praag te vliegen. Niet zelden zijn deze tickets goedkoper dan vanaf Amsterdam Schiphol Airport.
Vanuit Nederland per spoor naar Tsjechië reizen kan met verschillende treinverbindingen. De meeste verbindingen gaan naar of via Praag. Rechtstreeks met de trein naar Tsjechië reizen is niet meer mogelijk. Je zult altijd tenminste één keer over moeten stappen. Een veel gebruikte overstapplek is Berlin Hauptbahnhof. Treintickets voor treinreizen naar Praag en andere bestemmingen in Tsjechië zijn te koop via www.nshispeed.nl.
Tsjechië kent een vrij uitgebreid spoornetwerk. Het is daarom vrij eenvoudig om vanuit Praag verder te reizen naar andere plaatsen in Tsjechië. Het spoornetwerk kan natuurlijk ook voor andere trajecten gebruikt worden. De stoptreinen in Tsjechië zijn door de vele stops vrij langzaam. Wie grotere afstanden wil overbruggen kan de stoptrein (osobní vlak) dan ook beter vermijden. Beter kun je gebruik maken van de sneltreinen (rychlík), waarbij je in twee verschillende klasses kunt reizen. Vooraf een zitplaats reserveren op deze treinen is aan te bevelen. In de wintermaanden geldt er op sommige routes een beperkte dienstregeling. Bij winters weer kunnen er net als in Nederland treinen uitvallen. Houd hier rekening mee als je in de winter per trein door Tsjechië wilt reizen.
Op de website van de Tsjechische Spoorwegen kun je de actuele dienstregeling en prijzen van treinkaartjes zien.
Er zijn meerdere mogelijkheden om per bus naar Tsjechië te reizen. Een aantal Nederlandse reisaanbieders biedt busreizen aan naar Praag, soms in combinatie met andere steden zoals het Duitse Dresden of het Oostenrijkse Wenen. Ook complete rondreizen door Tsjechië zijn te boeken vanuit Nederland. Deze reizen worden vooral in het zomerseizoen georganiseerd.
Wie alleen een losse busreis naar Tsjechië wil boeken die kan met Eurolines of Flixbus naar Praag reizen. De bussen komen aan op het internationale busstation Florenc. De route Amsterdam-Praag dagelijks gereden. Vaak zit er een overstap in de route, soms zelfs twee. Vertrek vanaf Amsterdam geschiedt vanaf Amsterdam Station Duivendrecht of vanaf Amsterdam Sloterdijk.