TsjechiŽ | bezienswaardigheden | eten & drinken | vervoer in/naar TsjechiŽ | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

TsjechiŽ reisinformatie
Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor TsjechiŽ op ťťn pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de ťťn of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.
Uitgebreide reisinformatie over TsjechiŽ vind je terug op de vele TsjechiŽ sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over TsjechiŽ of het gebied of de stad waar je naartoe reist kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Zo kochten wij een reisgids over TsjechiŽ waar in vermeld stond dat je bij een verblijf langer dan drie maanden in TsjechiŽ een visum nodig hebt, terwijl het land op dat moment al lang tot de Schengenlanden behoorde.
TsjechiŽ bezienswaardigheden

Op het gebied van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn heeft TsjechiŽ veel te bieden. Eťn vakantie naar TsjechiŽ is absoluut niet voldoende om de belangrijkste hotspots te ontdekken. De rijke historie van het land heeft gezorgd voor indrukwekkende kastelen, prachtige dorpen en sprookjesachtige binnensteden in TsjechiŽ. Op het gebeid van natuur en musea heeft het land ook veel te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van TsjechiŽ op een rijtje gezet: TsjechiŽ bezienswaardigheden top 10

 

Douane & documenten
Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar TsjechiŽ te reizen. Indien je vliegt zul je echter wel een geldig paspoort of ID-kaart moeten laten zien om jezelf te identificeren dat jij de betreffende passagier bent die op het vliegticket cq boarding pass vermeld staat. Ook in TsjechiŽ moet je je op verzoek van de politie kunnen legitimeren. Dus hoewel TsjechiŽ tot de Schengen-landen behoort waarin vrij reizen geldt, is het raadzaam om wel een geldig identificatiebewijs mee te nemen.

Drinkwater
Het leidingwater in TsjechiŽ is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. Veel toeristen vinden het kraanwater niet zo smaakvol en kiezen er daarom voor om mineraalwater uit flessen te consumeren.

Drugs
Het bezitten en gebruiken van drugs is sinds 2009 niet meer strafbaar in TsjechiŽ, mits het gaat om gebruikershoeveelheden. De grenzen zijn bepaald op 15 gram marihuana, vijf gram hasj, anderhalve gram heroÔne en ťťn gram cocaÔne. Voor het vrij gevaarlijke pervitine, dat ook bekend staat onder de naam speed en een grondstof is voor Crystal Meth, is de grens op maar liefst twee gram gesteld. Omdat drugsbezit wettelijk toegestaan is (in plaats van gedogen zoals in Nederland) is TsjechiŽ hierin progressiever dan het internationaal als drugswalhalla bekend staande Nederland.

Elektriciteit
Het stroomnetwerk in TsjechiŽ kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Apparaten uit Nederland zouden dus moeiteloos ingeplugd moeten kunnen worden in de Tsjechische wandcontactdozen.

Feestdagen
TsjechiŽ kent een aantal officiŽle feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen. Het openbaar vervoer rijdt tijdens feestdagen vaak volgens een aangepaste dienstregeling.
Een overzicht van de Tsjechische feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
9 mei - Bevrijdingsdag
5 juli - Cyrillus- en Methodiusdag
6 juli - Jan Husdag
28 oktober - Onafhankelijkheidsdag
17 november - Dag van de Vrijheid en de Democratie
24 december - Kerstavond
25 en 26 december - Kerstmis
eind maart of in april is het Pasen (eerste en tweede Paasdag)

Fooien
Over het onderwerp fooien zijn zelfs de vele ervaren TsjechiŽ-bezoekers het niet eens met elkaar. Waar sommigen het hebben over enkele tientallen kronen fooi per tafel, daar spreken anderen over het internationaal meer gangbare percentage van tien procent. Te veel tippen zou zelfs als beledigend gezien kunnen worden, omdat wij Ďrijke Nederlandersí daarmee onze superioriteit op financieel gebied zouden willen laten voelen. Zelf ronden we af naar bedragen die hier tussen in zitten. Meestal is dit naar honderdtallen. Van een rekening van 2630 kronen maken we bijvoorbeeld 2800 kronen. Op die manier overschrijdt je de (inmiddels achterhaalde?) grens van enkele tientallen kronen en blijf je ook ruim voldoende onder de bovengrens van tien procent. Niet onbelangrijk is om ook rekening te houden met de plek waar je de rekening betaalt. Hoe meer toeristisch een plek is, des te meer is men gewend aan redelijke fooien. In kleine dorpjes waar niet zoveel buitenlandse gasten komen zal men wat minder gewend zijn aan een grote fooi.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Fotograferen en filmen
Het maken van fotoís en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. Op sommige plekken moet je extra betalen om te mogen fotograferen en/of filmen. Je krijgt dan meestal een sticker die je zichtbaar op je kleding moet dragen zodat het personeel kan zien dat je toestemming hebt om te fotograferen en/of filmen.

Geld
De officiŽle munteenheid in TsjechiŽ is de Tsjechische kroon. Wie met euroís wil betalen kan dat op toeristische plekken vaak wel doen, zoals bijvoorbeeld in Praag, Českż Krumlov en Lipno nad Vltavou. Je krijgt het wisselgeld dan meestal in kronen. Wie in Praag is die kan op deze manier vaak voordeliger geld wisselen dan in de wisselkantoren. Die hanteren vaak een ongunstige koers indien er geen commissie berekend wordt of juist een vrij hoge commissie als er een normale koers gehanteerd wordt. Een andere optie is voor vertrek geld te wisselen. Dit kan bijvoorbeeld bij Travelex (www.gwktravelex.nl in Nederland en www.travelex.be in BelgiŽ). Het is te adviseren om online Kronen te reserveren, dit neemt namelijk de provisiekosten weg.
Geldautomaten waar je geld kunt pinnen zijn er voldoende. Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je probleemloos geld pinnen, alhoewel de meeste Nederlandse banken kosten in rekening brengen wanneer er buiten de Eurozone gepind wordt. Vaak wordt de tegenkoers in euroís weergegeven op het moment dat je aangegeven hebt hoeveel Tsjechische kronen je op wilt nemen.
Wie gewend is om op vakantie met creditcards te betalen die zal in TsjechiŽ er rekening mee moeten houden dat dit niet zomaar overal kan. Er zijn aardig wat restaurants, winkels en zelfs accommodaties waar je niet met een creditcard kunt betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende contant geld bij hebt.

Internet / wifi
In steeds meer hotels en appartementencomplexen wordt internettoegang middels wifi aangeboden. De snelheid varieert heel sterk per accommodatie, maar in principe is de infrastructuur in TsjechiŽ goed genoeg om redelijke snelle internetverbindingen aan te kunnen bieden. Internet via de mobiele telefoon is in vrijwel heel TsjechiŽ mogelijk. Zeker in berggebieden is deze verbinding niet altijd even snel en stabiel.

Natuurrampen
TsjechiŽ ligt gunstig wat betreft natuurrampen. Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen en andere ellende zul je in TsjechiŽ niet zomaar meemaken. Wel is er in de wintermaanden kans op extreme kou en in de zomer op tropische hitte.

Openingstijden van winkels
Winkels openen hun deuren in de ochtend (meestal tussen 8 en 9 uur) en sluiten hun deuren tegen de avond. Sommige kleinere winkels kennen een korte sluiting rond lunchtijd. Op zaterdag sluiten winkels vaak een paar uur vroeger en op zondag zijn de meeste winkels gesloten. de enige uitzondering hierop zijn een aantal supermarkten, kleine levensmiddelenwinkels en winkels in zwaar toeristische binnensteden zoals die van Praag en Českż Krumlov. In Praag zijn de winkels ook doordeweeks vaak wat langer geopend.

Taal
In TsjechiŽ spreekt men Tsjechisch. Omdat er geen verwantschap is met de bij veel Nederlanders bekende talen is het vaak eventjes wennen om de basis van de taal machtig te maken. Toch is het wel handig als je dat doet, want niet iedereen in TsjechiŽ spreekt een buitenlandse taal. Oude Tsjechen spreken vaak nog wel Duits, de jongere generatie spreekt steeds vaker en beter Engels. Over het algemeen zul je je met Engels of Duits goed kunnen redden in TsjechiŽ.

Tijdsverschil
TsjechiŽ ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en TsjechiŽ. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want TsjechiŽ kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.

Veiligheid
Wat betreft criminaliteit scoort TsjechiŽ er in vergelijking tot veel andere Europese landen redelijk gunstig. TsjechiŽ is een vrij veilig land waarbij er geen sprake is van een hoog risico om slachtoffer te worden van criminaliteit. Wel moet je in Praag meer oplettend zijn wat betreft zakkenrollers. Ook op andere plekken waar veel toeristen samenkomen is er een verhoogde kans op zakkenrollerij. Wie met dure of zeer gewilde autoís in de buurt van de Poolse grens verblijft zou volgens de statistieken een verhoogd risico hebben op diefstal van de auto. Dat zou te maken hebben met de snelheid waarmee de dieven met de auto naar Polen kunnen verdwijnen.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over TsjechiŽ vind je veel aanvullende informatie over TsjechiŽ.

Meer info over TsjechiŽ

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over TsjechiŽ:
alles over TsjechiŽ
TsjechiŽ informatie
TsjechiŽ reisinformatie & tips

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy