Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Tsjechië op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier op deze pagina. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.
Uitgebreide reisinformatie over Tsjechië vind je terug op de vele Tsjechië sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Tsjechië of het gebied of de stad waar je naartoe reist kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Zo kochten wij een reisgids over Tsjechië waar in vermeld stond dat je bij een verblijf langer dan drie maanden in Tsjechië een visum nodig hebt, terwijl het land op dat moment al lang tot de Schengenlanden behoorde.
Douane & documenten
Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Tsjechië te reizen. Indien je vliegt zul je echter wel een geldig paspoort of ID-kaart moeten laten zien om jezelf te identificeren dat jij de betreffende passagier bent die op het vliegticket cq boarding pass vermeld staat. Ook in Tsjechië moet je je op verzoek van de politie kunnen legitimeren. Dus hoewel Tsjechië tot de Schengen-landen behoort waarin vrij reizen geldt, is het raadzaam om wel een geldig identificatiebewijs mee te nemen.
Drinkwater
Het leidingwater in Tsjechië is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. Veel toeristen vinden het kraanwater niet zo smaakvol en kiezen er daarom voor om mineraalwater uit flessen te consumeren.
Elektriciteit
Het stroomnetwerk in Tsjechië kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Apparaten uit Nederland zouden dus moeiteloos ingeplugd moeten kunnen worden in de Tsjechische wandcontactdozen.
Feestdagen
Tsjechië kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen. Het openbaar vervoer rijdt tijdens feestdagen vaak volgens een aangepaste dienstregeling.
Een overzicht van de Tsjechische feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
9 mei – Bevrijdingsdag
5 juli – Cyrillus- en Methodiusdag
6 juli – Jan Husdag
28 oktober – Onafhankelijkheidsdag
17 november – Dag van de Vrijheid en de Democratie
24 december – Kerstavond
25 en 26 december – Kerstmis
eind maart of in april is het Pasen (eerste en tweede Paasdag)
Fooien
Over het onderwerp fooien zijn zelfs de vele ervaren Tsjechië-bezoekers het niet eens met elkaar. Waar sommigen het hebben over enkele tientallen kronen fooi per tafel, daar spreken anderen over het internationaal meer gangbare percentage van tien procent. Te veel tippen zou zelfs als beledigend gezien kunnen worden, omdat wij ‘rijke Nederlanders’ daarmee onze superioriteit op financieel gebied zouden willen laten voelen. Zelf ronden we af naar bedragen die hier tussen in zitten. Meestal is dit naar honderdtallen. Van een rekening van 2630 kronen maken we bijvoorbeeld 2800 kronen. Op die manier overschrijdt je de (inmiddels achterhaalde?) grens van enkele tientallen kronen en blijf je ook ruim voldoende onder de bovengrens van tien procent. Niet onbelangrijk is om ook rekening te houden met de plek waar je de rekening betaalt. Hoe meer toeristisch een plek is, des te meer is men gewend aan redelijke fooien. In kleine dorpjes waar niet zoveel buitenlandse gasten komen zal men wat minder gewend zijn aan een grote fooi.
Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.
Fotograferen en filmen
Het maken van foto’s en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. Op sommige plekken moet je extra betalen om te mogen fotograferen en/of filmen. Je krijgt dan meestal een sticker die je zichtbaar op je kleding moet dragen zodat het personeel kan zien dat je toestemming hebt om te fotograferen en/of filmen
Geld
De officiële munteenheid in Tsjechië is de Tsjechische kroon. Wie met euro’s wil betalen kan dat op toeristische plekken vaak wel doen, zoals bijvoorbeeld in Praag, Český Krumlov en Lipno nad Vltavou. Je krijgt het wisselgeld dan meestal in kronen. Wie in Praag is die kan op deze manier vaak voordeliger geld wisselen dan in de wisselkantoren. Die hanteren vaak een ongunstige koers indien er geen commissie berekend wordt of juist een vrij hoge commissie als er een normale koers gehanteerd wordt. Een andere optie is voor vertrek geld te wisselen. Dit kan bijvoorbeeld bij GWK Travelex. Het is te adviseren om vooraf online Kronen te reserveren, dit neemt namelijk de provisiekosten weg.
Geldautomaten waar je geld kunt pinnen zijn er voldoende. Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je probleemloos geld pinnen, alhoewel de meeste Nederlandse banken kosten in rekening brengen wanneer er buiten de Eurozone gepind wordt. Vaak wordt de tegenkoers in euro’s weergegeven op het moment dat je aangegeven hebt hoeveel Tsjechische kronen je op wilt nemen.
Wie gewend is om op vakantie met creditcards te betalen die zal in Tsjechië er rekening mee moeten houden dat dit niet zomaar overal kan. Er zijn aardig wat restaurants, winkels en zelfs accommodaties waar je niet met een creditcard kunt betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende contant geld bij hebt.
Internet / wifi
In steeds meer hotels en appartementencomplexen wordt internettoegang middels wifi aangeboden. De snelheid varieert heel sterk per accommodatie, maar in principe is de infrastructuur in Tsjechië goed genoeg om redelijke snelle internetverbindingen aan te kunnen bieden. Internet via de mobiele telefoon is in vrijwel heel Tsjechië mogelijk. Zeker in berggebieden is deze verbinding niet altijd even snel en stabiel.
Natuurrampen
Tsjechië ligt gunstig wat betreft natuurrampen. Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen en andere ellende zul je in Tsjechië niet zomaar meemaken. Wel is er in de wintermaanden kans op extreme kou en in de zomer op tropische hitte.
Openingstijden van winkels
Winkels openen hun deuren in de ochtend (meestal tussen 8 en 9 uur) en sluiten hun deuren tegen de avond. Sommige kleinere winkels kennen een korte sluiting rond lunchtijd. Op zaterdag sluiten winkels vaak een paar uur vroeger en op zondag zijn de meeste winkels gesloten. de enige uitzondering hierop zijn een aantal supermarkten, kleine levensmiddelenwinkels en winkels in zwaar toeristische binnensteden zoals die van Praag en Český Krumlov. In Praag zijn de winkels ook doordeweeks vaak wat langer geopend.
Regel je entreetickets en tours
Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Tsjechië bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Tsjechië.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Tsjechië
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Tsjechië via Tiqets
entreetickets, activiteiten en tours in Tsjechië via GetYourGuide
Taal
In Tsjechië spreekt men Tsjechisch. Omdat er geen verwantschap is met de bij veel Nederlanders bekende talen is het vaak eventjes wennen om de basis van de taal machtig te maken. Toch is het wel handig als je dat doet, want niet iedereen in Tsjechië spreekt een buitenlandse taal. Oude Tsjechen spreken vaak nog wel Duits, de jongere generatie spreekt steeds vaker en beter Engels. Over het algemeen zul je je met Engels of Duits goed kunnen redden in Tsjechië.
Tijdsverschil
Tsjechië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en Tsjechië. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want Tsjechië kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.
Veiligheid
Wat betreft criminaliteit scoort Tsjechië er in vergelijking tot veel andere Europese landen redelijk gunstig. Tsjechië is een vrij veilig land waarbij er geen sprake is van een hoog risico om slachtoffer te worden van criminaliteit. Wel moet je in Praag meer oplettend zijn wat betreft zakkenrollers. Ook op andere plekken waar veel toeristen samenkomen is er een verhoogde kans op zakkenrollerij. Wie met dure of zeer gewilde auto’s in de buurt van de Poolse grens verblijft zou volgens de statistieken een verhoogd risico hebben op diefstal van de auto. Dat zou te maken hebben met de snelheid waarmee de dieven met de auto naar Polen kunnen verdwijnen.