Bezienswaardigheden in Tsjechië

Het prachtige Tsjechië kent een groot scala aan bezienswaardigheden dat de moeite waard is. De rijke historie waarin invloedrijke families hier gevestigd waren hebben veel prachtige bouwwerken achtergelaten. Ook op het gebied van natuur, cultuur en fraaie steden en dorpen is er in Tsjechië heel wat te bezichtigen. Tsjechië heeft in totaal elf vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is vrijwel niet te doen om alle bezienswaardigheden van Tsjechië op één pagina te publiceren. Er worden niet voor niets al complete reisgidsen volgeschreven met de highlights van Tsjechië. Op deze pagina concentreren we ons vooral op een aantal categorieën en pikken we er een paar bezienswaardigheden uit.

Regel je tours en tickets

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Tsjechië bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Tsjechië.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Tsjechië
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Tsjechië via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Tsjechië via GetYourGuide

Praag

Op de ranglijst van meest bezochte steden in Europa prijkt de Tsjechische hoofdstad Praag inmiddels op de vijfde positie. Deze populariteit heeft Praag aan een aantal factoren te danken. Allereerst is het een prachtige stad die een romantische atmosfeer uitstraalt. Niet geheel onbelangrijk is dat Praag een redelijk compact centrum heeft dat uit een paar wijken bestaat. De afstanden zijn vrij gering waardoor alles goed te belopen is. Niet onbelangrijk is dat de prijzen in Praag naar Europese maatstaven nog vrij schappelijk zijn. Wie Praag bezoekt die kan genieten van bezienswaardigheden zoals de Karelsbrug, het Oude Stadsplein, de Praagse Burcht en de Joodse wijk Josefov.

Meer info?
Ga naar Praag voor beginners

Hoofdstad Praag

Kastelen

Tsjechië telt enorm veel kastelen in alle soorten en maten. Deze zijn vooral gebouwd in de late Middeleeuwen. De kastelen variëren in uitstraling van romantisch tot zeer robuust. Toppers zijn de Praagse Burcht (vooral ook vanwege het uitzicht over de stad Praag), het kasteel van Český Krumlov, het kasteel Hluboká in de plaats Hluboká nad Vltavou en het indrukwekkende Karlstein Kasteel in Karlštejn. De kastelen die open zijn voor het publiek zijn meestal alleen tijdens het zomerseizoen (april tot en met oktober) geopend. In Tsjechië staan ook prachtige paleizen, die soms vrij ingetogen zijn maar vaker een excentriek exterieur hebben. Een voorbeeld hiervan is het rococopaleis Nové Hrady in Oost-Bohemen.

Pestzuilen

In een aantal grote steden in Tsjechië zul je zogenaamde pestzuilen aantreffen. Deze monumenten zijn vooral terug te vinden op de belangrijkste pleinen in de binnensteden. De pestzuilen zijn ter nagedachtenis aan de pest. Deze ziekte heeft ook in Tsjechië voor veel slachtoffers gezorgd. De meeste pestzuilen stammen uit de zeventiende en achttiende eeuw na Christus. De meest indrukwekkende pestzuil is die van de Moravische stad Olomouc. De barokke zuil die de heilige drie-eenheid uitbeeldt staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (inschrijfnummer 859).

Een typische pestzuil

Hradec Králové

De hoofdstad van de regio Oost-Bohemen is ongeveer acht eeuwen oud. Een groot deel van de historische binnenstad is intact en telt een aantal fraaie bouwwerken zoals de Witte Toren, de Heilige Geestkathedraal en de van zeer fraaie gevels voorziene Kanunnikhuizen aan het plein Velké Náměstí.

Natuur

Het landschap van Tsjechië varieert van licht glooiend tot ronduit bergachtig. Grote delen van het landschap bestaat uit bossen en landbouwgrond. Tsjechië kent verder een drietal berggebieden die zowel in de zomer als in de wintermaanden de moeite waard zijn. In de zomermaanden om te wandelen of fietsen. De winterperiode zijn uitermate geschikt om te wintersporten in Tsjechië. Het Reuzengebergte is door de hogere ligging het meest sneeuwzeker. In de zomermaanden staat dit gebied bekend als prachtig natuurgebied waar je heerlijke lange wandelingen kunt maken.

Landschap in Tsjechië

Český Krumlov

De in Zuid-Bohemen gelegen stad Český Krumlov kent een historische binnenstad die na een zorgvuldige opknapbeurt in de jaren negentig van de vorige eeuw ook een positie op de Werelderfgoedlijst heeft weten te bemachtigen. Volgens de meeste Tsjechië-kenners is Český Krumlov de mooiste stad van het land. Het meest tot de verbeelding sprekende bouwwerk is de burcht met de unieke toren, een prachtige theaterzaal en een mantelbrug die je een fraai uitzicht biedt over de binnenstad. Het historisch centrum van Český Krumlov is een aaneenschakeling van sfeervolle straatjes. Hier vind je allerlei winkeltjes die zeker de moeite waard zijn als je op zoek bent naar ene leuk souvenir om mee terug te nemen naar Nederland. Ook staan er in een centrum een paar musea die de moeite waard zijn zoals het Marionettenmuseum en het Streekmuseum. In de zomer kun je bij de Mantelbrug zien hoe kanoërs moeite hebben zichzelf droog te houden bij de doortocht op de Moldau door Český Krumlov.

Český Krumlov lijkt wel op een plaatsje uit een sprookjesboek.

Brouwerijen

Tsjechen zijn echte bierdrinkers. Volgens recente statistieken zijn het zelfs de grootste bierdrinkers ter wereld. Vrijwel al het bier dat in Tsjechië genuttigd wordt is afkomstig uit eigen brouwerijen. De bieren uit Tsjechië staan wereldwijd bekend vanwege hun uitstekende kwaliteit. Je kunt in Tsjechië niet alleen volop bier consumeren, ook een bezoek aan één van de fameuze brouwerijen behoort tot de mogelijkheden. Onze favorieten zijn de brouwerij van Pilsner Urquell in de stad Pilsen en de Budweiser brouwerij in de stad Česke Budějovice.

Bezoek aan de brouwerij van Pilsen

Mooie dorpjes

Tsjechië kent een groot aanbod van mooie dorpen. De redenen waarom dorpen de moeite waard zijn lopen uiteen. Sommige dorpen zijn zo authentiek dat ze voor toeristen het ware Tsjechische leven belichamen. Andere dorpen zijn juist weer bijzonder omdat er zich in of bij het dorp een bouwwerk staat van uitzonderlijke schoonheid. Een enkel dorp is een bezienswaardigheid op zich, zoals het voormalige spookdorp Holašovice dat een toonbeeld is van typische Tsjechische boerenarchitectuur uit de achttiende eeuw.

Bekijk de mooiste dorpjes van Tsjechië

Een mooi dorp in Tsjechië

Kutná Hora

De stad Kutná Hora dankt haar welvaart aan de winning van zilver die hier eeuwenlang heeft plaatsgevonden. Tegenwoordig herinnert alleen het Zilvermuseum nog maar aan deze rijke periode. Dat Kutná Hora welvarend is geweest is tegenwoordig nog goed terug te zien aan de panden die je terugziet in het centrum van de stad. Fraai staaltje van gotische bouwkunst is de Kathedraal van St. Barbara, die vanwege de vele fraaie gotische decoraties aan het exterieur en de overvloedige opsmuk in het interieur een plaatsje heeft verdient op de Werelderfgoedlijst. Het gebouw is in Kutná Hora het meest gefotografeerde object.

De Kathedraal van Kutná Hora